Fertilitetsfremmende Fysioterapi

Ønsker du at øge dine chancer for at blive gravid uden hormoner? Så kan vi hjælpe dig

Fertilitetsfremmende fysioterapi hos FysioHuset

Fertilitetsfremmende fysioterapi kan hjælpe dig med at optimere kroppens naturlige balance og øge dine muligheder for at blive gravid – helt uden medicin eller hormonbehandling. Behandlingen er designet til både kvinder og mænd og fokuserer på at skabe de bedste forudsætninger for fertilitet gennem øvelser og behandling, der støtter kroppens egne processer. Fertilitetsfremmende fysioterapi kan også være et effektivt supplement til igangværende fertilitetsbehandling på hospitalet, hvis du allerede er under medicinsk behandling.

Som gynækologisk fysioterapi kan hjælpe med

  • Spændinger i bækken og underliv
  • Arvæv efter operation
  • Hormonel ubalence
  • Stress og spændinger
  • PCOS

Hvad er fertilitetsfremmende fysioterapi?

Fertilitetsfremmende fysioterapi er en specialiseret form for fysioterapi, der fokuserer på at forbedre kropslige faktorer, der kan påvirke fertiliteten. Denne form for behandling arbejder helhedsorienteret med at støtte kroppens balance og velbefindende gennem målrettet behandling af underliv, bækken, arvæv og hormonbalancen. Formålet er at skabe de optimale forhold for, at kroppen selv kan fremme fertiliteten og øge chancerne for graviditet.

Behandlingen er også for dig, der ønsker at skabe de bedste naturlige forudsætninger for at blive gravid, før du evt. starter en medicinsk fertilitetsbehandling. Det kan også være relevant for dem, som oplever uforklaret infertilitet, hvor årsagen til manglende graviditet ikke er fundet, men hvor fysioterapien kan afhjælpe eventuelle spændinger og ubalancer i kroppen.

Årsager til fertilitetudfordringer

Spændinger i bækken og underliv: Muskelspændinger og blokeringer i bækkenområdet kan påvirke blodtilførslen og hæmme de naturlige processer i forplantningssystemet.
Mange sidder stille i arbejde og transport mange timer om dagen. Derved kommer der muskelspændinger i baller, hoftebøjere og bækkenbund, der hæmmer blodgennemstrømningen til vores reproduktive organer.  

Arvæv efter operationer: Tidligere operationer eller infektioner kan danne arvæv, som kan påvirke organernes bevægelighed og funktion. Dette kan skabe problemer med blodgennemstrømning og øge spændinger i området.
Blandt andet blærebetændelse eller kejsersnit er eksempler på arvæv, der kan give spændinger i bækkenet.

Stress og spændinger: Stress påvirker kroppens evne til at opretholde en sund hormonbalance og kan dermed også påvirke fertiliteten negativt. Fertilitetsfremmende fysioterapi tilbyder teknikker, der kan sænke stressniveauet.

Hormonelle ubalancer: Hormonbalance er afgørende for fertiliteten, og ubalancer kan hæmme chancerne for graviditet. Fysioterapi kan bidrage til en mere harmonisk hormonbalance gennem motion og kropslige teknikker.

Blandt andet kan Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) påvirke fertilitet. PCOS er en hormonforstyrrelse, som kan påvirke fertiliteten negativt og er en af de mest almindelige årsager til infertilitet hos kvinder. PCOS kan forstyrre kroppens hormonbalance og føre til, at æggestokkene ikke fungerer normalt. Hos kvinder med PCOS producerer æggestokkene ofte for meget af det mandlige kønshormon, androgen, hvilket kan hæmme ægløsningen og gøre det svært at blive gravid.

Sådan fremmer vi fertiliteten hos FysioHuset

I fertilitetsfremmende fysioterapi kombineres flere behandlingsformer for at skabe en helhedsorienteret og målrettet tilgang til øget fertilitet. Her er nogle af de mest anvendte metoder:

  • Arvævsbehandling: Behandling af arvæv kan forbedre bevægeligheden i underlivet og sikre bedre blodtilførsel til de reproduktive organer. Vi anvender forskellige teknikker for at arbejde med arvæv og forbedre vævs elasticiteten, hvilket kan være en stor fordel for fertiliteten.
  • Laserterapi: Laserbehandling bruges til at fremme blodgennemstrømningen og mindske inflammation i underlivet. Den infrarøde laserterapi er en mild og effektiv metode, som kan understøtte fertiliteten gennem forbedret ilt- og næringstilførsel til vævet.
  • Kost- og motionsvejledning: En sund og næringsrig kost samt motion kan have stor betydning for kroppens balance og hormonproduktion. Vi tilbyder vejledning i, hvordan du gennem din kost og daglige rutiner kan optimere din fertilitet og fremme kroppens naturlige processer.
  • Afspændingsøvelser og stressreduktion: Kroppens evne til at balancere hormoner kan forbedres ved at reducere stressniveauet, og vi arbejder med forskellige afspændingsøvelser og vejrtrækningsteknikker, der kan hjælpe dig med at finde ro og balance.
Fertilitetsfysioterapi hos gynækologisk fysioterapeut
Karin fysioterapeut hos FysioHuset i Skanderborg

Priser

Førstekonsultation: 750 kr
Normal behandling: 600 kr

Fertilitetsmyter

Mange kvinder og mænd tager et stort ansvar for hvorfor eller særligt hvorfor de ikke opnår graviditet. Ofte forhører man sig blandt bekendte eller på nettet for at finde årsagen til manglende graviditet eller gode råd til at blive gravid. Desværre kan dette endnu med en masse konklusioner som langt fra er sande og som måske ender med at skabe mere frustration, bekymring og ansvar hos den enkelte.
Nedenfor har vi samlet 10 hyppige myter om fertilitet.

1. Myte: "Læg dig med benene i vejret efter sex for at blive gravid."

  • Fakta: Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det hjælper at ligge med benene i vejret efter samleje. Når sædcellerne er ejakuleret, bevæger de sig hurtigt op mod livmoderen uafhængigt af tyngdekraften. At ligge ned i nogle få minutter kan være gavnligt, men benene behøver ikke være i vejret.

2. Myte: "Jo oftere I har sex, jo større chance er der for at blive gravid."

  • Fakta: Selvom regelmæssig sex omkring ægløsning er vigtigt, kan for hyppigt samleje reducere sædkvaliteten hos nogle mænd. At have sex hver 1-2 dag i det fertile vindue (5 dage før og dagen for ægløsning) er normalt tilstrækkeligt.

3. Myte: "At tage hostesaft kan hjælpe med at blive gravid."

  • Fakta: Denne myte stammer fra ideen om, at hostemedicin med guaifenesin kan tynde livmoderhalsslim og gøre det lettere for sædcellerne at svømme. Der er dog ingen videnskabelig støtte for denne praksis, og det anbefales ikke som en fertilitetsmetode.

4. Myte: "Hvis du kun tænker positivt, bliver du gravid hurtigere."

  • Fakta: Selv om stressreduktion kan være gavnligt for generel sundhed, er det ikke en garanti for fertilitet. Fertilitetsproblemer skyldes ofte biologiske eller medicinske faktorer, som positiv tænkning alene ikke kan ændre.

5. Myte: "Citron kan øge fertiliteten eller fungere som prævention."

  • Fakta: Der er ingen beviser for, at citroner har nogen effekt på fertiliteten eller som prævention. Myten stammer muligvis fra historiske forsøg på at bruge citronsaft som en form for vaginal skylning for at ændre pH-værdien og gøre miljøet ugunstigt for sædceller. Men dette kan faktisk skade det naturlige miljø i skeden og gøre det sværere at blive gravid.

6. Myte: "Varme bade kan forbedre fertiliteten."

  • Fakta: For mænd er varme faktisk skadeligt for fertiliteten, da høj temperatur kan nedsætte sædkvaliteten. Regelmæssig brug af saunaer, varme bade eller at sidde med en bærbar computer på skødet kan påvirke sædceller negativt. For kvinder har varme bade ingen dokumenteret positiv eller negativ effekt på fertiliteten.

7. Myte: "En bestemt kost kan garantere graviditet."

  • Fakta: Selvom en sund kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og sunde fedtstoffer kan understøtte fertiliteten, findes der ingen "magisk mad" eller superfood, der garanterer graviditet. Lignende myter inkluderer, at ananas, avocado eller chokolade øger fertiliteten – hvilket heller ikke har evidens bag sig.

8. Myte: "Orgasme hos kvinden øger chancen for graviditet."

  • Fakta: Mens orgasmer er skønne og kan styrke parforholdet, er de ikke nødvendige for at blive gravid. Kvindens krop er biologisk designet til at kunne blive gravid uafhængigt af orgasme.

9. Myte: "Man skal undgå motion, når man prøver at blive gravid."

  • Fakta: Moderat motion er sundt og kan understøtte fertilitet. Dog kan ekstrem træning og meget lav kropsfedt hos både mænd og kvinder have en negativ indflydelse på hormonbalancen og dermed fertiliteten.

10. Myte: "Fertilitetsproblemer løses altid med fertilitetsbehandling."

  • Fakta: Ikke alle fertilitetsproblemer kræver avanceret behandling som IVF. Nogle gange kan livsstilsændringer, vægttab, behandling af underliggende helbredsproblemer eller timing af samleje være nok til at øge chancen for graviditet.

Læs også om andre områder som kan være relaterede