fbpx

GLA:D hos FysioHuset Skanderborg

GLAD TRÆNING med fysioterapeut:
Går du og døjer med smerter i knæ eller hofte? Vidste du at den rette træning kan forebygge og behandle ledsmerter?

10-20% af befolkningen fra 45 år og derover lider af artrose. Det er smertefuldt og hæmmer funktionsevnen; man bliver fysisk mindre aktiv og så ruller lavinen.

HVAD ER ARTROSE/SLIDGIGT:
Artrose er en ledsygdom, i folkemunde kaldet slidgigt. Sygdommen kommer snigende over mange år, hvor ledbrusken gradvist nedbrydes. De led som oftest påvirkes er knæ, hofter og fingerled. Artrose er dog ikke en uforanderlig tilstand! Træning kan forbedre kvaliteten af brusken og ændrer samtidig belastningen i leddet.

HVORDAN SPOTTER MAN ARTROSE?
De typiske tegn er belastningssmerte, fx når man skal gå langt, gå op og ned af trapper, og ind og ud af bil. Endvidere oplever mange stivhed eller generel nedsat bevægelighed i leddet. Der kan være hvilesmerte og leddet kan hæve op og blive rødt og varmt. Ved artrose i knæet koncentrerer smerterne sig på inder- og yderside af knæ og ned i skinneben, samt en oplevelse af at knæet svigter. Hos hofteartrose er smerten ofte lokaliseret på ydersiden og i lysken, samt inder- og yderside af lår og over knæ.

 

 

Glad træning fysioterapeut skanderborg Slidgigt hofte og knæ

HVORDAN STILLER MAN DIAGNOSEN:
I dag stilles diagnosen oftest med et røntgenbillede, men røntgenbilledet viser kun forandringer i de sene stadier af artrose. Derfor er man begyndt også at diagnosticere alene på baggrund af symptomer, risikofaktorer og ved undersøgelse af leddet hos læge eller fysioterapeut. Det vil sige at læger og fysioterapeuter i samarbejde kan stille diagnosen uden røntgenbillede. Herved kan man hurtigere og bedre bremse udviklingen af artrose, og undgå eller udsætte operationer.

06-23-mediemedie-21 2

HVAD KAN MAN SELV GØRE FOR AT FORBEDRE SYMPTOMERNE?
Vægttab, træning og ergonomisk vejledning kan afhjælpe symptomerne ved artrose. Man ved, at for hvert kilo man taber, mindskes belastningen på leddet med det dobbelte.

Der er lavet forskning på området på Syddansk Universitet, og der er udviklet specifikke træningsprogrammer, som fysioterapeuter bliver uddannet til at varetage og undervise i. Konceptet kaldes GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark). Den forskning GLA:D bygger på viser, at træning giver effektiv smertelindring. Det særlige ved GLA:D-træningen er, at den bygger på neuromuskulær træning, som er specifik rettet mod det artrose-ramte led. Der fokuseres på stabilitet, styrke, koordination og funktionel træning.

HVORDAN FOREGÅR DET?
Uddannelsen/forløbet indeholder:
Første undersøgelse (samtale og test)
2 x 1 times patientuddannelse
13 x 1 times holdtræning
Afsluttende undersøgelse/evaluering

HVAD KOSTER DET?
Hvis der foreligger en henvisning fra lægen:
Pris for hele forløbet variere efter hvad de offentlige takster reguleres til men egen betalingen vil ca. ligge omkring 2450 kr.
Hvis du er medlem af "danmark" giver de tilskud med ca. 1.075,40 kr.

 

Hold instruktør:

Book tid til individuel undersøgelse: